Menu Sluiten

Griekse avond bij Filmhuis Breda

Van tzatziki tot het Griekse eiland Lesbos. Filmhuis Breda viert de start van de zomer met een Griekse filmavond op vrijdag 21 juni! De avond wordt afgetrapt met een verrukkelijk Grieks driegangenmenu, verzorgd door ONS Restaurant. De documentaire De Droom van de Androïde (2018), over het leven van de Bredase uitvinder Cornelis Jacobus van Oeckelen, staat als eerste op het filmprogramma. Regisseur Frank Herrebout is aanwezig voor een Q&A. Tot slot wordt Djam (2017) vertoond, een muzikale roadmovie over de Griekse jonge vrouw Djam.

Ben jij erbij? Reserveer vandaag nog jouw tickets. Let op: combitickets zijn uitverkocht. Filmtickets zijn nog wel beschikbaar.

Programma
18:00 uur:
 start diner
20:00 uur: start film

De Droom van de Androïde (2018) – Frank Herrebout en Leo van Maaren
De documentaire De Droom van de Androïde vertelt het tragische verhaal van de Androïde Klarinetspeler die de Bredase uitvinder Cornelis Jacobus van Oeckelen tussen 1834 en 1838 in het diepste geheim vervaardigde. Samen met de androïde ging Van Oeckelen op tournee door Nederland, Nederlands-Indië en de Verenigde Staten. Van Oeckelen zou daar uiteindelijk in 1865 volkomen berooid aan zijn einde komen.

Zijn androïde eindigde in een museumdepot in Michigan. Ruim honderdvijftig jaar later keerde de androïde terug naar Nederland voor de tentoonstelling Robots love Music in Museum Speelklok te Utrecht. Filmmakers Leo van Maaren en Frank Herrebout grepen die gelegenheid aan om een film te maken over Jacobus van Oeckelen en zijn klarinet spelende robot.

Frank Herrebout is op deze avond aanwezig voor een Q&A.

Djam (2017) – Tony Gatlif

Het vrijgevochten Grieks meisje Djam woont met haar stiefvader Kakourgos en haar tante op het eiland Lesbos. De taverna die ze daar runnen is vanwege de economische crisis bijna failliet. Omdat Kakourgos in de buurt wil blijven vanwege de deurwaarders stuurt hij Djam naar Istanbul om een motoronderdeel voor hun boot te vinden.

Hier ontmoet ze Avril, een Franse vrouw die het nobele plan had de vluchtelingen te helpen, maar haar geld en papieren is kwijt geraakt. Djam ontfermt zich over haar en samen vertrekken ze op reis terug naar Griekenland en Lesbos, een reis vol afdwalingen, toevallige ontmoetingen, muzikale intermezzo’s en stille verwijzingen naar de vluchtelingencrisis.

Muziek
The Song Factory Acoustic verzorgt de muziek van de avond. Luisterend naar The Song Factory Acoustic gaan je gedachten al gauw naar de jaren 60 en 70, het gevoel van toen is namelijk sterk met hun muziek verbonden. Maar binnen dat kader is er ruimte voor veel variatie. Van ballades naar Zuid-Amerikaans ritmes en van rock naar een Franse chanson. Behalve de muziek valt er echter meer te beluisteren. De teksten van The Song Factory vertellen zonder uitzondering een verhaal over persoonlijke belevenissen en gevoelens en boeien van begin tot einde. Een optreden van The Song Factory lijkt dan ook zo voorbij te zijn, maar smaakt altijd direct naar meer.