Menu Sluiten
Video afspelen

12 MEI 2022 - GEANNULEERD

Let op: deze filmavond is helaas geannuleerd.

Beleef het eerste jaar van de coronacrisis met bewoners en ondernemers uit appartementencomplex ‘Fenix 1’ op Katendrecht in Rotterdam. Het is een intiem groepsportret waar de documentairemaker Sara Blom zelf onderdeel van is. Zij zal op 12 mei ook aanwezig zijn in de zaal. De voorfilm wordt verzorgd door Maurana Gemmeke met haar korte documentaire Conform (2021).

Wat is de locatie van deze filmavond?
Deze film draaien we in Brandpunt in Breda, helaas zonder diner. 

Wat is het programma?
19:00 | zaal open
19:30 | welkom
19:40 | intro + voorfilm Conform
20:00 | korte pauze
20:15 | intro + hoofdfilm Fenix gekooid: Een community in lockdown
21:20 | Q&A met filmmaakster Sara Blom
21:40 | borrel

Fenix gekooid: een community in lockdown

JAAR 2022
REGIE Sara Blom
DUUR 54 minuten

Wijnspecialist Rein sluit noodgedwongen de deuren van zijn proeflokaal aan de voet van de Fenix en begint een maaltijdservice in het gebouw.

Ismael is de persoonlijke kapper van Hugo de Jonge en wordt bekend met facetime knippen in het programma ‘Tijd voor MAX’. Uitvaartondernemer Helen neemt maatregelen in haar uitvaartcentrum en bewoner Ineke ziet haar zoon en kleinkinderen alleen nog op een paar meter afstand op de galerij. De documentaire schept een indringend tijdsbeeld en geeft een unieke inkijk in een bijzondere community in Rotterdam. Tegelijkertijd krijgen kijkers de ruimte om op de eigen crisiservaring te reflecteren.

In de film wisselen chaos, eenzaamheid, humor en veerkracht elkaar af terwijl bewoners zich een weg vinden in de vreemde nieuwe werkelijkheid die is ontstaan.

Het iconische Fenix I op Katendrecht is een interessante mix van wonen en ondernemen en was nog maar net opgeleverd toen de lockdown werd aangekondigd. Het gebouw heeft inmiddels tal van architectuurprijzen gewonnen en wekt bij veel mensen nieuwsgierigheid. De documentaire brengt het specifieke community leven in en rond de Fenix in beeld maar laat ook de impact van de crisis op horeca- en ondernemers zien. Door de nabije en empathische manier van filmen roept de documentaire een mix van plezier, ontroering en herkenning op.

CONFORM

JAAR 2021
REGIE Maurana Gemmeke
DUUR 13 minuten

Maurana Gemmeke studeerde in 2021 af aan AKV|St. Joost in Breda met Conform. In haar korte documentaire gaat ze op zoek naar kritiek op het coronabeleid van de overheid. Om ook een ander geluid te horen, temidden van de verwarring en onzekerheid van de afgelopen twee jaar.