Menu Sluiten
Video afspelen

6 MEI 2022 | Requiem voor Auschwitz

Deze filmavond staat in het teken van de Tweede Wereldoorlog. De wereldpremière van de film Requiem voor Auschwitz (2022) vond plaats op 9 april in Berlijn. Filmhuis Breda draait de nieuwe film van regisseur Bob Entrop een maand later: op vrijdag 6 mei. De indrukwekkende film is gemaakt ter nagedachtenis aan de moord op meer dan een half miljoen Sinti en Roma. De voorfilm, getiteld Le Pain (2021), wordt verzorgd door Pepijn Tebrunsveld.

Het wordt een filmavond zónder diner. Maar beide filmmakers zullen op deze avond aanwezig zijn om hun inspiratie en bijzonderheden over hun films toe te lichten. De avond vindt weer plaats in de theaterzaal van de Nieuwe Veste.

HET PROGRAMMA
18:30 uur | zaal open
19:00 uur | welkomstwoord 
19:15 uur | start voorfilm Le Pain (2021) + Q&A met regisseur Pepijn Tebrunsveld
19:40 uur | start hoofdfilm Requiem voor Auschwitz (2022) + Q&A met regisseur Bob Entrop
21:40 uur | borrel

Requiem voor Auschwitz

JAAR 2022
REGIE Bob Entrop
DUUR 83 minuten
TAAL Nederlands

13 jaar geleden maakte regisseur Bob Entrop de film Een stukje blauw in de lucht, de eerste film in Nederland die de moord op bijna 1 miljoen Sinti en Roma tijdens de Tweede Wereldoorlog in beeld bracht. Op wat er in de oorlog is gebeurd rust een taboe, daar praat je met niemand over en zeker niet voor een camera. Requiem voor Auschwitz is een vervolg, met de waardevolste momenten uit de eerste film, aangevuld met de kleinkinderen en het ontstaan en de uitvoering van het Requiem voor Auschwitz van Sinti componist Roger Moreno Rathgeb door de Sinti en Roma Philharmoniker uit Frankfurt en een Joods koor in de Berliner Dom in Berlijn, tijdens Holocaust Memorial Day. Tijdens zijn bezoek aan Auschwitz-Birkenau met vier muzikanten van het Nederlands Begeleidingsorkest laat Roger hen de plekken zien die hem hebben geïnspireerd.

Le Pain

Voorfilm
JAAR 2021
REGIE Pepijn Tebrunsvelt
DUUR 10 minuten
TAAL Nederlands

Een historische kortfilm die een huiszoeking tijdens de Tweede Wereldoorlog in beeld brengt. Een Duitse soldaat onderzoekt of de verdwenen familie Levi zich schuilhoudt in een bouwvallig huisje, dat alleen bewoond lijkt te worden door een Frans(sprekend) boerenmeisje.

Klik hier om de teaser te bekijken.