Menu Sluiten
Video afspelen

4 MAART 2022 | NIEUWE FILMAVOND

We zijn zó ontzettend blij dat we weer heel “normaal” een film met een gezellig diner mogen aanbieden. Dit keer doen we dat op vrijdag 4 maart in de mooie bovenzaal van de Avenue. Je kunt binnenlopen vanaf 18:00 uur en vooraf iets drinken in de foyer. We vertonen als eerste de korte voorfilm Moon (2020) van de regisseur Cleo Julia Mulis. Vervolgens kun je genieten van een heerlijk diner, verzorgd door de Avenue. Nadat we heerlijk hebben gegeten gaan we verder met de hoofdfilm, Tove een Fins/Zweeds biografische film uit 2020, waarin het leven van Tove Jansson, auteur en illustrator wordt verteld. De zoektocht naar vrijheid en verlangen staat hierin centraal. Na afloop van de film kun je dit keer ook nog gezellig een drankje doen en napraten over de films.

We hopen je 4 maart te zien voor de filmavond met diner. Maar natuurlijk blijft het niet bij één filmavond. Je kunt in elk geval weer één keer per maand een filmavond van ons verwachten. We zijn blij dat we weer aan de slag kunnen en hebben het event dat we eerder hebben moeten annuleren, in een nieuw jasje gestoken en al weer gepland staan voor zondag 20 maart. De hele dag staat in het teken van de maan met films en een heerlijke lunch.

18:00 uur
| inloop
18:30 uur | start voorfilm Moon (2020)
19:00 uur | diner
19:45 uur | inloop hoofdfilm (ticket only)
20:15 uur | start hoofdfilm Tove (2020)
22:00 uur | naborrelen

Let op: deze filmavond vindt plaats in de zaal De Sociëteit van de Avenue in Breda (Waterstraat 5).
Er is helaas geen lift aanwezig.

TOVE

JAAR 2020
REGIE Zaida Bergroth
DUUR 100 minuten
TAAL Zweeds, Fins, Frans, Engels (Nederlands ondertiteld)

Finse biografische film van de Zweeds-Finse auteur en illustrator Tove Jansson, maker van de bekende Moomins, de Scandinavische trollen die de hoofdpersonages in een reeks boeken en stripverhalen spelen. De hoofdrol wordt gespeeld door Alma Pöysti. De film is geschreven door Eeva Putro en geregisseerd door Zaida Bergroth. Het budget van de film was € 3,4 miljoen en de op één na duurste film in Finland. De film kreeg zeven Jussi Awards, waaronder Beste Film en Beste Actrice, de laatste voor Alma Pöysti als Tove Jansson.

Het is 1945, net na de Tweede Wereldoorlog, kunstenares Tove Jansson voelt een hernieuwde artistieke en sociale vrijheid. Haar onconventionele levensstijl – onder meer door de open relatie met een getrouwde politicus – staat dwars van de strikte idealen die haar vader hoog in het vaandel draagt en de norm van die tijd. Wanneer ze de theatermaker Vivica Bandler ontmoet, voelt ze een alles verterende liefde voor de vrouw terwijl haar bekendheid door haar Moemins creatie groeit. Kortom een film over de zoektocht naar vrijheid en verlangen…

MOON

Voorfilm
JAAR 2020
REGIE Cleo Julia Mullis
DUUR 12 minuten

Al sinds haar achtste maakt Cleo korte films, animaties, videoclips en documentaires. Naast deze passie heeft ze ook affiniteit in het theater en speelde ze o.a. in de voorstelling ‘Kings of War Jr.’ van Internationaal Theater Amsterdam.In haar korte coming-of-age film Moon verbeeldt Cleo Julia Mullis (AKV|St. Joost) de innerlijke afweging van de negentienjarige Noa die een keuze moet maken tussen haar relatie met haar eerste liefde Moon of zichzelf. Over een eerste liefde, jezelf verliezen en de druk om de juiste keuze te maken. Voor Cleo is de wereld die zij heeft geschetst in Moon heel normaal. Cleo werkte met een vrijwel volledig vrouwelijke filmcrew en heeft zich laten inspireren door Portrait de la jeune fille en feu van Céline Sciamma. Moon was een van de zes films die werd geselecteerd voor de 3LAB-afstudeerbijdrage. 

Filmprogramma voorjaar 2022

Als het aan ons ligt, organiseren we ook in 2022 een aantal mooie filmevenementen! Zondag 20 maart draaien we de films die wij helaas moesten annuleren vanwege corona. Een klein festival met twee films en een heerlijke lunch, dit keer in Brandpunt. We verwachten daarna tenminste één keer per maand (aan het begin van de maand) een filmavond te kunnen verzorgen. Houd onze website en social media in de gaten voor het laatste nieuws!