Menu Sluiten
Video afspelen

4 NOVEMBER 2022 | NIEUWE FILMAVOND

Op 4 november is het weer tijd voor een filmavond in samenwerking met Volksuniversiteit Breda. Binnenkort gaat de kaartverkoop van start via de website van de Volksuniversiteit Breda.

ABEL

JAAR 1963
REGIE Alex van Warmerdam
DUUR 100 minuten
MET o.a. Alex van Warmerdam, Olga Zuiderhoek, Henri Garcin, Annet Malherbe en Loes Luca
TAAL Nederlands

In 1986 maakte Alex van Warmerdam zijn speelfilmdebuut met Abel, een film waarmee hij qua stijl de toon zou zetten voor de rest van zijn oeuvre. Ook viel hij meteen in de prijzen op het Nederlands Filmfestival, waar hij de Gouden Kalf voor Beste Lange Speelfilm en Beste Regie in de wacht sleepte.

Abel is een absurdistische drama over de 31-jarige Abel – gespeeld door Alex van Warmerdam – die nog steeds thuis woont. Zijn ouders, Victor en Duif, willen dat hun zoon het nest verlaat, maar Abel voelt daar niets voor.

Terwijl Abel door een verrekijker zijn overburen bespiedt en vliegen in volle vlucht doormidden probeert te knippen, doet zijn vader zijn best een vriendin voor zijn zoon te vinden. Een psychiater, een alternatieve geneeskundige, een meisje van de toneelvereniging, niets lijkt te helpen. Abel blijft liever bij thuis. Wanneer hij uiteindelijk door zijn vader op straat wordt gezet, blijkt dat grote gevolgen te hebben. Niet alleen voor Abel, maar ook voor de rest van het gezin.