Menu Sluiten
Video afspelen

24 SEPTEMBER 2022 | Greta Gerwig special

We gaan weer beginnen! We trappen dit gloednieuwe seizoen af met een special rondom de Amerikaanse alleskunner Greta Gerwig. Ze acteert, ze schrijft, ze regisseert. Soms samen met haar partner Noah Baumbach (eveneens filmmaker), maar ze weet net zo goed ook haar soloprojecten tot prijswinnende successen te maken. Al jaren gebruiken we het kenmerkende beeld uit Frances Ha als het gezicht van Filmhuis Breda. Tijd voor een ode aan deze powervrouw. Hieronder vind je het programma in grove lijnen.

15:30 uur | opening filmcafé en inloop
16:00 uur | film 1: Frances Ha (2012)
17:30 uur | pauze met drankje
18:00 uur | film 2: Maggie’s Plan (2015)
19:30 uur | pauze
19:45 uur | diner
21:00 uur |  film 3: Lady Bird (2017)
22:30 uur | borrel met livemuziek van Hanna en Imke
00:00 uur | einde

Waar spelen we deze film?
Deze filmavond vindt plaats op onze pop-up locatie Brandpunt, Reigerstraat 16, 4811 XB Breda.

 

Frances Ha

JAAR 2012
REGIE Grace Gummer en Noah Baumbach
DUUR 86 minuten
MET o.a. Greta Gerwig, Mickey Sumner, Adam Driver, Charlotte D’Amboise en Michael Esper
TAAL Verenigde Staten

Greta Gerwig wilde scenarioschrijver worden, maar werkte vanaf 2006 vooral als actrice. Ze brak door bij het grote publiek met haar rol in de zwart-wit film Frances Ha, waarbij ze niet alleen de hoofdrol speelde, maar ook een steentje bijdroeg aan het script.

Gerwig vertolkt de rol van de 27-jarige Frances, een moderne danseres. Ze woont samen met haar hartsvriendin Sophie in een appartement in New York. Wanneer Sophie verhuist om haar eigen weg te vinden, verhuist Frances noodgedwongen van de ene naar de andere uithoek van New York, in de hoop “iemand” te worden.

Frances Ha is een moderne fabel waarin regisseur Noah Baumbach New York verkent en de grenzen van vriendschap, klasse, ambities, mislukking en verlossing laat zien.

"Frances Ha is een fijn intiem portret van een midtwintiger die haar leven op de rails wil krijgen."
FilmTotaal
4 sterren

Maggie's plan

JAAR 2015
REGIE Rebecca Miller
DUUR 98 minuten
MET o.a. Greta Gerwig, Ethan Hawke, Julianne Moore, Bill Hader en Travis Fimmel
LANDEN Verenigde Staten

In 2015 schitterde Gerwig naast sterren als Ethan Hawke en Julianne Moore in de film Maggie’s Plan. Opnieuw vertolkte zij de hoofdrol, die van Maggie. Maggie wil graag een baby, maar ze heeft nog nooit een relatie gehad die langer dan zes maanden aanhield. Ze besluit een vrijblijvende spermadonatie van een augurkenondernemer uit Brooklyn aan te nemen. Ze is echter nog maar nauwelijks begonnen met het kunstmatige inseminatieproces, wanneer ze verliefd wordt op John, een ongelukkig getrouwde academicus.

"Greta Gerwig is uiteraard het stralende middelpunt."
FilmTotaal
3,5 sterren

LADY BIRD

JAAR 2017
REGIE Greta Gerwig
DUUR 94 minuten
MET o.a. Saoirse Ronan, Laurie Metcalf, Timothée Chalamet, Tracy Letts en Lucas Hedges.
LANDEN Verenigde Staten

En dan maakt Gerwig haar regiedebuut, met Lady Bird, en toont ze de hele wereld dat ze meer kan dan acteren en schrijven. Met deze film sleepte ze onder andere vijf Oscarnominaties in de wacht en won ze de Golden Globe voor Beste Film in de categorie musical/komedie. Saoirse Ronan won voor haar rol in Lady Bird de Golden Globe voor Beste Actrice in dezelfde categorie.

De film speelt zich af in Californië, 2002. Christine ‘Lady Bird’ McPherson is een rebelse leerling die op het punt staat af te studeren aan de conservatieve middelbare school. Ze wil gaan studeren in New York en aan haar familie ontsnappen. Ze besluit op zoek te gaan naar zichzelf en ontvlucht haar thuisstad Sacramento

"Lady Bird is niet het drama met rigoureuze wendingen of ingrijpende alles veranderende gebeurtenissen. En juist dit gebrek aan theater, maar ook melodrama maken de innerlijke zoektocht van het meisje zo invoelbaar."
FilmTotaal
5 sterren