Menu Sluiten
Video afspelen

2 EN 3 JULI 2022 | VUELTA FILMFESTIVAL - AFGELAST

Tot onze spijt moeten we mededelen dat we het Vuelta Filmfestival annuleren. Dit vanwege omstandigheden met vergunningen op de locatie waar we dit festival wilden organiseren. Heb je tickets? Dan ontvang je zo snel mogelijk bericht van ons per mail.

We wensen iedereen een fijne Vuelta beleving toe! Binnenkort maken we het filmprogramma voor najaar 2022 bekend. Blijf op de hoogte via onze website en schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Wielrenfans opgelet! Op zaterdag 2 en zondag 3 juli, het weekend van de start van de Tour de France, vieren we de komst van de de Ronde van Spanje naar Breda. De Vuelta doorkruist maar liefst 34 Nederlandse gemeenten in 3 dagen tijd, waaronder dus de Parel van het Zuiden. Een pop-up filmtheater aan de Tilburgseweg 219a – een groot terrein met loods, met een coole urban industrial uitstraling – staat volledig in het teken van wielrennen én film. Met bijzondere films als Breaking Away en Coureur.

ZATERDAG 2 JULI

15:00 uur | opening van het festival
16:15-18:00 uur | Breaking Away (1979) 
18:00 uur | Vuelta buffet (met Spaanse tapas)
19:45-21:30 uur | Coureur (2018)
tot 23:30 uur | naborrel met Spaanse tapas en muziek

ZONDAG 3 JULI

14:30 uur | opening van de tweede festivaldag
15:30-17:00 uur | The Program (2015) 
17:00 uur Vuelta buffet (met Spaanse tapas)
18:45-19:15 uur | voorfilm Megan van Engelen met Q&A
19:15-21:00 uur
 | Engel (2000) 
tot 22:00 uur | naborrel met Spaanse tapas en muziek

BREAKING AWAY

Zaterdag 2 juli
JAAR 1979
REGIE Peter Yates
DUUR 100 minuten
MET Dennis Christopher, Dennis Quaid, Daniel Stern, Jackie Earle Haley en Barbara Barrie
TAAL Engels (Nederlands ondertiteld)

We openen het festival met een feel good classic. Als komedie en coming of age-film tegelijk, vertelt Breaking Away het verhaal van vier lummelaars uit Indiana, die door de magie van wielrennen bevangen raken – want die Italianen, die hebben pas écht stijl! De zaken gaan rollen wanneer een Italiaanse wielerploeg hun hometown bezoekt. De innerlijke reis van de tieners is erg aandoenlijk en grappig. Een nostalgisch meesterwerk uit de gouden jaren zeventig van Hollywood.

COUREUR

Zaterdag 2 juli
JAAR 2018
REGIE Kenneth Mercken
DUUR 96 minuten
MET Niels Willaert, Koen De Graeve, Karlijn Sileghem, Fortunato Cerlino en Vladislav Prigunov
TAAL Nederlands

De tweede film van de zaterdag blijft op vertrouwde Europese wielergrond. Net als in Breaking Away wordt hier geworsteld met overambitieuze vaders. Coureur neemt de bloedserieuze afslag. Een wielrenner vertrekt naar Italië om ‘het’ te maken. Hij meet zichzelf alvast de blonde coupe van Vandenbroucke aan. De rest komt vanzelf, toch? Het inkijkje in de wielerwereld is bijzonder spannend. En indringende waarschuwing aan allen, om jezelf nooit uit het oog te verliezen.

THE PROGRAM

Zondag 3 juli
JAAR 2015
REGIE Stephen Frears
DUUR 103 minuten
MET Ben Foster, Chris O’Dowd, Jesse Plemons, Dustin Hoffman en Lee Pace
TAAL Engels (Nederlands ondertiteld)

Op zondag kijken we naar de grootste productie die ooit rond een wielrenner is gemaakt. Dat kan het alleen maar over Lance Armstrong gaan, natuurlijk. De man die de kanker overwon en daarna de Tour de France. Achter het succesverhaal verschool zich het drama van de valsspeler. Regisseur Frears en hoofdrolspeler Foster maakten het zich niet gemakkelijk in deze nietschzeaanse biopic over de Wille zur Macht. Foster waagde zich zelfs aan doping. Method acting in optima forma.

ENGEL

Zondag 3 juli
JAAR 2019
REGIE Koen Mortier
DUUR 106 minuten
MET Vincent Rottiers, Fatou N’Diaye, Paul Bartel, Aïcha Cissé en Ndiaga Mbow
TAAL Frans (Nederlands ondertiteld)

We sluiten het festival af met onvervalste arthouse. Het type film dat de vaste gasten van Filmhuis Breda van ons zijn gewend. Cinema vol medemenselijkheid, ofwel, dicht op de huid gefilmd en vol geduld verteld. In Engel (Un Ange) volgt regisseur Koen Mortier een aan lager wal geraakt wielrenner. Kenners herkennen in hem een fictieve versie van de gevallen Belgische held Frank Vandenbroucke. Wielrennen is een sport van hoge toppen en diepe dalen. Engel zag ze allemaal.